dimecres, 10 d’agost de 2016

Cavalls del Vent 2016

 Cavalls del Vent és una ruta circular que transcorre pel Parc Natural Cadí-Moixeró i on es travessen 8 refugis de muntanya. S'assoleix una distància total d'uns 82 quilòmetres i uns 5000 metres de desnivell positiu.
Per fer aquesta travessa m'ha acompanyat en Josep Maria, que espero que no sigui l'última. La ruta l'hem fet en tres dies pernoctant en dos refugis i en sentit horari, ja que fa dos anys la vam fer en sentit antihorari.

Recorregut i els 8 refugis amb les seves alçades.

1 Etapa: Lluís Estasen - Prat d'Aguiló: 

 (Distància: 13,8 km, D+ 960 m, D- 553 m)

  Sortim a les 9 del matí i comencem a córrer per un corriol que hi ha darrere mateix del refugi que porta directament a la pista que segueix el pàrquing del refugi. Fem uns sis quilòmetres fins que arribem a un trencall a l'esquerra que ens fa endinsar en un prat on tenim per veïnes a unes vaques. Estem a 1900 metres i a partir d'ara hem de començar a pujar fins als 2400 metres en 4 quilòmetres per coronar la muntanya pel pas dels Gosolans.

Pas dels Gosolans a 2410 metres.

 Un cop fet el cim tenim una bona baixada de tres quilòmetres amb uns 400 metres de desnivell negatiu. El primer tram és una mica tècnic, ja que són diverses ziga-zagues de pedres soltes on cal fixar bé les vambes per no relliscar. Descendim molt ràpidament i ja veiem el refugi al fons de tot on arribem per reposar forces amb una botifarra amb pa amb tomàquet, agafar aigua i posar el segell en la targeta de pas.

Refugi Prat d'Aguiló, a 2037 metres.

 1 Etapa: Prat d'Aguiló - Cortals de l'Ingla:  

(Distància: 12 km, D+ 456 m, D- 834 m)

 Sortim amb la panxa plena i la motxilla carregada d'aigua en direcció al següent refugi que és on passarem la nit. La sortida del refugi és molt suau, ja que està situat en un prat on pasturen les vaques tranquil·lament. 
Són uns 12 quilòmetres en total on no passarem dels 2200 metres d'altitud però sí que serà un continu puja i baixa durant els primers 6,5 quilòmetres, després baixada fins al refugi.

Josep Maria, jo i els cavalls del Pirineu.

 Passat el prat del refugi travessem un bosc per un caminet molt divertit per córrer, i de mica en mica anem sortint del bosc per passar a un camí empedregat on malauradament ensopego amb una pedra i caic de boca! Per sort només una esgarrinxada al braç i el genoll pelat.
Després d'una cura seguim pel camí de pedres que aviat acaba situat a 2200 metres i ara tot baixada fins al refugi. 

Refugi Cortals de l'Ingla, a 1620 metres.
 
 2 Etapa: Cortals de l'Ingla - Serrat de les Esposes: 

(Distància: 7,5 km, D+ 195 m D- 287 m)

 Després d'esmorzar pa amb tomàquet i fuet, suc de taronja, got de llet amb colacao i unes magdalenes sortim en direcció al següent refugi, és una etapa molt curta d'uns 5,6 quilòmetres però ens en surten un parell més degut a distraccions.
A les 7 del matí ens posem en marxa i quan portem uns 500 metres, en Josep Maria s'adona que s'ha descuidat les ampolles d'aigua! Tornem cap al refugi perquè sense aigua no podem anar, 1 quilòmetre de més.
Tornem a agafar el camí que passa pel mig de la muntanya fins a arribar a una pista on tot és baixada. Ens despistem i seguim baixant fins que ens adonem que no estem seguint les marques, mitja volta. El camí indicat sortia de la pista i s'endinsava un altre cop per la muntanya, aquest tram no estava molt ben senyalitzat. Un cop en el camí, tot baixada fins a trobar el refugi.

Refugi Serrat de les Esposes, a 1505 metres.

2 Etapa: Serrat de les Esposes - Niu de l'Àliga:

(Distància: 14,22 km D+ 1442 m D- 576 m)

 Ens posem crema, donem el bon dia a la família i ens posem en marxa. Tenim per endavant unes 4 hores de camí amb uns bons desnivells,  ja que partim dels 1505 metres del refugi i hem d'arribar als 2500 al Niu de l'Àliga, el punt més alt del recorregut.
 Sortim del Serrat de les Esposes i el camí segueix el Torrent d'en Ramon durant un parell de quilòmetres, trencall a l'esquerra i seguim per una pista forestal. El camí transcorre per la muntanya, no és gaire maco però almenys tenim ombra. No para de pujar i en un moment ja ens trobem als 1900 metres. Les vaques sempre ens acompanyen.

Les nostres companyes.

  Ens endinsem per camins alpins amb avets immensos, passem per corriols, fem pujades molt escarpades amb pedra solta que ens fan esbufegar, anem coronant petites muntanyes i anem sumant desnivell. A les alçades ja veiem el refugi, però encara hem de fer l'última pujada que se'ns fa interminable en una muntanya totalment pelada a causa de la neu a l'hivern.
 Finalment coronem el cim i ja ens trobem al refugi on pararem per dinar.

Refugi Niu de l'Àliga, a 2531 metres.
2 Etapa: Niu de l'Àliga - Rebost :

(Distància: 6,32 km D+ 56 m D- 895 m)
  
 Dinem macarrons a la bolonyesa de primer i una cuixa de pollastre de segon, per postres un pa de pessic ruixat amb moscatell i xocolata!
 Sortim del Niu i travessem les pistes d'esquí de la Molina, camí tot recte, fem una petita pujada i després tot avall. Deixem les pistes i passem a un caminet molt estret que creua la muntanya. És un camí amb molta pedra, així que hem d'anar molt amb compte de no posar malament un peu i fer-nos (més) mal.
 Seguim baixant i després de 1h 30' arribem al refugi on passarem la nostra segona nit.

Refugi El Rebost, a 1640 metres.

3 Etapa: Rebost - Sant Jordi:

(Distància: 12,52 km D+ 819 m D- 884 m)
  
 Passem la nit al refugi que estava a rebentar, ple com un ou. No he descansat gaire perquè ja se sap que quan dorms amb molta gent quan un ronca, un altre s'aixeca, etc. A les 5:45 ha sonat el despertador i cap esmorzar. 
Sortim amb el frontal al cap, encara és de nit. Caminet dins del bosc tot avall fins a arribat al camí principal, el travessem i tornem a endinsar-nos a la muntanya. És una baixada per corriols molt divertida fins que arribem al riu de Gréixer, fa 1 hora que baixem amb uns 600 metres de desnivell!
Ara toca pujar i estem 1 hora 40 minuts pujant, primer per pista i després pel mig de la muntanya i finalment arribem al refugi.

Refugi Sant Jordi, a 1565 metres.
   
 3 Etapa: Sant Jordi - Gresolet:

(Distància: 18,09 km D+ 802 m D- 1080 m) 

  Ens posem crema, mengem una barreta i prenem un gel i en marxa. A priori ens esperen 3 hores de ruta amb un terreny al principi una mica complicat, ja que hem de passar pels empedrats, un camí de pedres gegants per on passa el riu i on hi ha uns gorgs fantàstics, cal anar amb compte i mirar on es posen els peus.
Estem 1 hora i 36 minuts quasi tot el camí baixant passant pel riu i arribem a Els Empedrats, en Josep Maria no perd oportunitat i es fica directament a l'aigua que està gelada, jo m'ho miro.

Grogs en Els Empedrats.

El camí se'ns està fent llarg i les reserves d'aigua cada cop són menys. Un tram de camí ens equivoquem i ens fa perdre ven bé uns 25 minuts, fins que tornem al camí correcte. Perdem bastants quilòmetres pujant i les cames ja estan molt cansades. La ruta que havien de ser unes 3 hores, al final es converteixen en 4 hores i 18 quilòmetres. Quan ja no podem més i estem rebentats, sense gens d'aigua i jo amb mala cara, per fi trobem el refugi!! Un oasi en el desert! 

Refugi Gresolet, a 1290 metres.


3 Etapa: Gresolet - Lluís Estasen
  
(Distància: 4,57 km D+ 546 m D- 140 m)  

 Només entrar al refugi cauen dues ampolles d'aigua seguides! Dinem unes tires de bacó amb ous ferrats, que em van fer quasi plorar.
Ara ja quasi tenim la ruta feta, només ens queda pujar al últim refugi i des d'on vam començar.
La distància no arriba als 5 quilòmetres però hi tenim un desnivell de 500 metres, això vol dir que no pararem de pujar. La pujada al principi es fa bastant bé seguint el caminet que de mica en mica augmenta el pendent.
Després d'una hora arribem a dalt i ara sí, la Cavalls del Vent acabada!

Refugi Lluís Estasen, a 1675 metres.
  
 Al final han sigut tres dies, un total de 20 hores i 52 minuts amb 85,42 quilòmetres i un desnivell positiu de 4825 metres i negatiu de 5092 metres. Totes les dades sempre segons Garmin.  

Tarja de pas completada per tots els refugis.

  Cavalls del Vent, una ruta molt recomanable que la pots fer de la manera que vulguis i en el nombre de dies que més s'adaptin a la teva condició física. Els paisatges que veuràs i la gent que trobaràs, no et deixarà indiferent. 
Val molt la pena fer un cop a la vida la Cavalls del Vent. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada